Digitour

banner digitour

Wat is Digitour?

Een reeks lezingen en workshops van de BibArt-bibliotheken rond mediawijsheid en digitale cultuur.

Workshops Lego voor kinderen

Speel je graag met LEGO? Wil je een échte robot bouwen? Kom dan naar onze workshop en ga aan de slag. Eerst leren we wat meer over robots en daarna maken we stap voor stap een robot met LEGO blokjes. Als de robot klaar is programmeren we hem aan de hand van een tablet en laten we hem rijden en allerlei bewegingen uitvoeren. Ervaring met LEGO of met programmeren is niet nodig.

Ga in deze workshop aan de slag met een Duplo trein, pixeltekeningen en digitale maskers. Deze workshop met doorschuifsysteem zorgt er voor dat de kleuters met verschillende leuke activiteiten en technieken in aanraking komen.

Met LEGO Spike kan je zelf een robot bouwen en die aansturen met een programmeeromgeving die heel erg lijkt op het gekende Scratch. In deze workshop leren we eerst over robots om deze daarna zelf te bouwen en te programmeren.

In deze workshop gaan we aan de slag met de vrolijke en kleurrijke Robo. Deze robot is te programmeren met een tablet en moet eerst zelf gebouwd worden. Vooraleer we met de robot zelf aan de slag gaan is er eerst een introductie over robots en hoe deze meer voorkomen in ons dagelijks leven dan de kinderen denken.

Praktisch

Prijs: 3 euro per deelnemer, per workshop (kansentarief UiTPAS Dender 1,50 euro).

Inschrijven verplicht via www.BibArt.be/webshop of in de bibliotheken van Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove. Tickets via de webshop van BibArt kunnen betaald worden met Bancontact, Maestro, Creditcard (Visa, Mastercard, ...).

 Alle workshops worden gegeven door Digitale wolven vzw.

Lezingenreeks

Waar vind je interessante podcasts? Hoe kun je die beluisteren? Hoe is zo'n podcast gemaakt? Welkom in de wondere wereld van podcasts! Blooshoofd is een educatief collectief van radio- en podcastmakers. Naast een hoop luistertips en praktische informatie krijg je een uitgebreide checklist van zaken waar je rekening mee moet houden voor je aan de slag kan om zelf een podcast te maken. Een sessie vol inspiratie en handige tips om van jou een echte podcast fanaat te maken!

Inti De Ceukelaire blikt terug op akkefietjes waarmee hij tijdens zijn zoektocht naar ethiek te maken kreeg. Aan de hand van anekdotes laat Inti in zijn kaarten kijken, toont hij hoe kinderlijk eenvoudig hacken kan zijn en hoe moeilijk het is om online je privacy te vrijwaren.

Met de komst van het coronavirus in 2020 werd Vlaanderen overspoeld door valse en foute informatie. In deze lezing neemt VRT-journalist Tim Verheyden je mee achter de schermen van valse informatie, fake news en complottheorieën: waarom en door wie worden die gemaakt? Tim vertelt hoe fake nieuws deel uitmaakt van een wereldwijde stroom aan desinformatie, die dient om ons allemaal te beïnvloeden. De lezing is steeds afgestemd op de actualiteit en de meest recente ontwikkelingen. 

Bitcoin, wat is dat nu precies? Wat betekent blockchain? En misschien nog belangrijker: wat zijn de toepassingsmogelijkheden ervan en zijn er alternatieven? Steeds vaker duikt het woord “bitcoin” op in krantenkoppen, niet in het minst door de opvallende groei van deze virtuele munt, waarin je kan handelen zonder tussenpersoon. Is de financiële winst te mooi om waar te zijn? En wat zijn de uitdagingen en risico’s? Bitcoin-expert Levi Haegebaert legt het je graag op een eenvoudige en begrijpbare manier uit.

Tv, smartphone, laptop, tablet... Nooit eerder spendeerden we zo veel tijd en geld aan technologie. Nieuwe trends komen niet in de plaats van iets anders. Ze komen er gewoon bij. We kijken naar Netflix, bovenop de tijd die we spenderen aan traditionele tv. We chatten via WhatsApp bovenop de sms’jes die we al stuurden. Alles samen kost ons dat uren per dag. Digibesitas wijst op een overvloed waarvan we zelf niet meer genieten. De symptomen: stress en ongenoegen om digitale gewoontes die ons opslorpen. Zijn we effectief verslaafd? En wat kunnen we er aan doen?

Praktisch

De prijs is 5 euro voor een lezing (kansentarief UiTPAS Dender is 1,50 euro).

De tickets voor de lezingen bestel je via www.BibArt.be/webshop of in de bibliotheken van Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove. Tickets via de webshop van BibArt kunnen betaald worden met Bancontact, Maestro, Creditcard (Visa, Mastercard, ...). Opgelet: de tickets voor de lezing van Fake news en desinformatie door Tim Verheyden zijn enkel te koop via webshop.erpe-mere.be of bib Erpe-Mere.